Sări la conţinut

Istorie


„Hétmagyar 7 triburi maghiare ; Jenő, Kér, Keszi, Kürt-Gyarmat, Megyer, Nyék, and Tarján. inainte de 881 plus 3 triburi cabare.

Ungurii provin din Yugra in ziua de azi este in federatia rusa si se numeste Hantî-Mansi, vorbesc limba Khanty ori Xanty si Mansi din nordul Siberiei.


Ungurii îndeosebi după strămutarea din locurile ancestrale spre sud-vest, spre fluviile Volga şi Don. Teritoriul se cheamă în izvoarele istorice Magna Hungaria, zona din bazinul râului Kama fiind locuită până în secolul XIII de o populaţie ugrică înrudită. Pe aceste teritorii, ungurii intră în contact cu popoare de origine turcică. Dintre triburile turcofone, o influenţă majoră şi durabilă au exercitat-o protobulgarii, adică bulgarii de Volga, şi hazarii (vorbitori ai unui dialect turc apropiat celui vorbit de protobulgari; urmaşii direcţi ai acestor turcici, care trăiesc şi astăzi în acea regiune, sînt ciuvaşii şi başkirii). Aproximativ din secolul V, ungurii s-au strămutat în stepele din nordul Mării Negre. Astfel, ungurii au ajuns în sfera de influenţă a imperiului hazar, al cărui centru de putere se afla pe cursul inferior al Volgăi. Influenţa hazarilor nu a fost minoră, având în vedere şi faptul că în fruntea uniunii tribale care s-a strămutat din Ucraina în Pannonia s-au aflat trei triburi hazare (v. kabarii respectiv cowari din cronicile medievale).

Impunerea lui Árpád în calitate de conducător al uniunii de triburi maghiare revine, se pare, unui kagan hazar. Împinşi spre vest de pecenegi, ungurii se stabilesc temporar, pe la mijlocul secolului IX, în Atelkuzu (în maghiară Etelköz = „teritoriul dintre râuri”; atil, itil înseamnă fluviu în diverse dialecte turcice vechi), delimitat de Marea Neagră şi râurile Siret („Seretos”), Nistru şi Prut („Brutos”)

De administrando Imperii). Ungurii vor întreprinde de aici o serie de raiduri şi campanii militare. În 862, ungurii au trecut Carpaţii (din zona ucraineano-slovacă) şi au atacat părţile răsăritene ale Imperiului Carolingian şi Moravia, adică vremelnica formaţiune statală slavă „Moravie Magna”, care cuprindea cea mai mare parte a Ungariei de azi şi Banatul.

Chemaţi în sprijin de împăratul bizantin Leon al VI-lea, ungurii au trecut în anul 895 Dunărea de Jos şi îl l-au atacat pe ţarul bulgar Simeon. Profitând de această împrejurare şi solicitaţi de bulgari, pecenegii au atacat în 895/896 aşezările ungureşti din Atelkuzu. Lipsiţi de apărare, ungurii 7 triburi şi grupuri de populaţii asociate, printre care şi trei triburi hazare, se deplasează în 896 spre vest, trec prin Vereţke, ajung pe Valea Tisei şi de aici în câmpia Pannoniei.

După tradiţie ţara maghiarilor (Magyarország) a fost descoperită de Árpád, conducătorul acestora, care i-a adus si a descălecat în Panonia după 895. Regatul ungar a luat fiinţă în anul 1000 sub conducerea lui Ştefan I al Ungariei, primul rege maghiar. Numele originar al acestuia era Vajk. Ştefan I, cunoscut şi ca Sfântul Ştefan (Szent István), s-a căsătorit cu Ghizela, fiica lui Henric II Duce de Bavaria. În anul 996 a devenit conducătorul statului maghiar, Ungaria, primind coroana de la Papa Silvestru al II-lea în anul 1000 în oraşul Esztergom. Ca rege catolic a infiinţat Biserica Ungară, si a asigurat trecerea populatiei la creştinism

Ungaria a fost 150 de ani sub ocupatie otomana (1526), in 12 august 1648 „Alianta Crestina” a eliberat centrul Ungariei ocupat de Imperiul Otoman.
(Nu toata Ungaria a fost stapinita de otomani)

Austro-Ungaria a fost intemeiata in urma unui compromis intre nobilimea maghiara şi monarhia habsburgica.

„Compromisul Austro-Ungar din 1867”

Compromisul a fost semnat in 30 martie 1867, de Imparatul Franz Joseph, si de Deak Ferenc.

Din punct de vedere constitutional, Imperiul reprezenta o uniune a doua state, Austria si Ungaria, aveau acelasi suveran.

Cele doua state constituindu-se ca doua state separate, cu propriile constitutii, parlamente, administratii si militii.

Doua parlamente la Viena si la Budapesta (o perioada a fost si Bratislava acum al Slovaciei un stat care nu a existat in aceea vreme, multe state nu existau pe vremea aia 1648) si doi prim-ministrii – Prim-ministru al Ungariei era Andrassy Gyula.

Ca marime imperiul maghiar austriac era a doua dupa imperiul rus.

„Dubla Monarhie” . Numele complet „Regatele si Tarile reprezentate in Consiliul Imperial si Tarile Sfintei Coroane Ungare a lui Stefan”
Din 1878 pina 1918, „Dubla Monarhie”

The Kingdoms and Lands Represented in the Imperial Council and the Lands of the Crown of St. Stephen”.

Pe 20 martie 1919 Colonelul francez Ferdinand Vyx i-a prezentat lui Károlyi ultimatum printr-o scrisoare in care i cere retragerea armatei ungare de la Tisa, si s-a retras.

Ungaria nu a fost obligata sa participe alaturi de Austria si Germania. Dar Istvan Tisza primul-ministru maghiar era in relatii foarte bune cu imparatul austriac.

La data de 4 iunie 1920 s-a semnat Tratatul de la Trianon, ca urmare a primului război mondial şi a destrămării Imperiului Habsburgic care a fixat noile graniţe ale Ungariei. Ungaria a pierdut 71% din teritoriu şi 66% din populaţie,

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: