Sări la conţinut

Horthy 1914 – 1944


În 1914 Horthy era comandant al navei Habsburg care a fost ancorată la portul Santa Pola, mai târziu horthy a fost avansat ca Căpitanul navei Novara. În 8 iulie 1916 la o acțiune militară de la Otranto sub comandamentul lui Horthy, se atacă Otranto cu nava de lupta numită Novara cu 3 Bărci Torpedo și un Submarin de război tip U-17, se distrug 5 vapoare militare de pază al Italiei, acțiunea militară s-a terminat cu succes. Pe 15 mai 1917, tot sub comanda lui Horthy, o altă acțiune tot la Otranto cu crucișătoarele: Novara, Helgoland, Saida, Horthy în această acțiune se accidentează și se rănește la picioare și la cap, dar a continuat să comande acțiunea. În 1918 devine comandantul navei de război numită Prinz Eugen.
La martie 1920, Horthy, comandantul flotei Austro-Ungare, a fost ales de parlamentul ungar, cu 131 voturi din 141, regent al Ungariei. Titlul lui era „Serenissima sa alteță, regentul Regatului Ungar” (în maghiară „Ő Főméltósága a Magyar Királyság Kormányzója”).
Pe 1 martie 1920 Miklós Horthy este ales de adunarea națională ca Guvernator al Ungariei pe 25 iulie 1920 Horthy l-a desemnat pe Pál Teleki ca prim ministru, în 14 aprilie 1921 Pál Teleki a demisionat, Horthy îl desemnează pe István Bethlen (care a fost membru al delegației la tratatul de la Trianon din 1920). Din 14 aprilie 1921 până în 14 august 1931 István Bethlen este prim ministru. Pál Teleki în 1938 iarăși intră in politică ca șeful delegației ungare în diferite misiuni, din 16 februarie 1939 până în 3 aprilie 1941 Pál Teleki este prim ministru. Rezultatele din 1920 un plan de înflorirea industriei și a economiei, o nouă monedă numită Pengő. Conformându-se ordinelor Antantei, armata română se retrage complet din Ungaria la date de 25 februarie 1920 Prin înțelegerea cu diplomatul britanic George Russel Clerk. În martie 1920 este refăcut regatul Ungariei (teoretic nu practic). Pe 4 iunie 1920 se semnează Tratatul de la Trianon). În perioada martie-octombrie 1921 Horthy a pus în practică legea detronării regelui Carol IV-lea al Ungariei (ales de parlamentul Ungariei pe vremea lui Mihály Károly după primul razboi mondial la revoluția numită în maghiară (őszirózsas forrádalom revoluția mijă-de-toamna). Pe 27 aprilie 1921 Carol al IV-lea a fost exilat dar nu a abdicat, de mai multe ori a încercat să se întoarce, în 1921 a reușit să intre în mod secret în Ungaria. După sinuciderea lui Pál Teleki în 3 aprilie 1941, Ungaria a intrat în al doilea război mondial ca aliat al Germaniei.
Prim – miniștri sub regimul horthyst: Pál Teleki 1920-1921 urmează István Bethlen 1921-1931 (a demisionat din cauza crizii economice) Gyula Károlyi 1931-1932 urmează Gömbös Gyula 1932-1936 urmează, Kálmán Darányi 1936-1938, urmează Béla Imrédy 1938-1939 urmează Pál Teleki 1939-1941 urmează László Bárdossy 1941-1942 urmează Miklós Kállay 1942-1944.
Döme Sztójay din 22 martie 1944 pănă 29 august 1944 devine prim-ministru cu aprobarea lui Adolf Hitler și începe deportarea evreilor. În 29 august 1944 Horthy îl schimbă pe Döme Sztójay și-l desemnează pe Géza Lakatos în funcție prim ministru pănă-n 15 octombrie 1944. În 16 octombrie 1944 sfărșitul regimului Miklós Horthy.

În 1944 Armata Roșie ajunsese la frontiera Ungariei. Pentru a preveni o acțiune a lui Horthy în defavoarea lui, Hitler l-a chemat pe acesta pentru discuții în Austria, la castelul Kessheim, la marginea orașului Salzburg, foarte aproape de Berchtesgaden, reședința montană a lui Hitler. Însă, o dată ajuns acolo, Horthy a fost reținut cu forța vreme de 1-2 zile și ulterior practic deposedat de o mare parte din puteri. Germania era decisă să evite o ”a doua Italie”, ieșită din Axă în 1943, așa că a pregătit din septembrie 1943 Planul Margarethe, în virtutea căruia, la 19 martie 1944, opt divizii germane, venind din zonele Belgrad, Zagreb, Viena și Cracovia, au ocupat Ungaria. Sub presiunea Germaniei, Horthy a fost nevoit să procedeze la schimbare a guvernului. Un guvern-marionetă a fost instalat la putere, pe 23 martie 1944, condus de premierul Döme Sztójay. Horthy a rămas șef al statului.

Adolf Eichmann, șeful secției din ministerul securității germane ce se ocupa cu deportarea evreilor, împreună cu comandanții unităților SS speciale Sondereinsatzkommando, Hermann A. Krumey și Dieter Wisliceny (acesta din urmă desemnat anterior pentru Grecia), au ajuns la Budapesta cu un grup de ofițeri SS. Eichmann a ordonat conducerii comunității evreiești să se prezinte la o conferință pentru a-i cere înființarea unui organism administrativ numit „Consiliul Evreiesc” (în germană „Judenrat”). Acesta urma să execute ordinele germane. La 21 martie a luat ființă Consiliul Evreiesc, avându-i ca membri pe: Dr. Ernő Bóda, Dr. Ernő Pető, Dr. Károly Wilhelm, Dr. Samu Csobádi, Samu Kahan-Frankl, Fülöp Freudiger și Dr. Nison Kahan. Șeful consiliului era Samu Stern. La 29 martie a intrat în vigoare o nouă lege care înăsprea regimul de discriminare a evreilor din Ungaria, introducea obligativitatea stelei galbene cusută pe îmbrăcăminte, instituia înregistrarea proprietăților și concentrarea populației evreiești în anumite zone.
Eichmann a împărțit Ungaria în 10 districte jandarmerești și 6 zone operaționale antievreiești: zona I Carpați; II Transilvania; III Țara de Sus (Felvidék, adică Slovacia); IV Țara de Miazăzi (Délvidék, adică Voivodina); V Transdanubia (Dunán-túl, adică Pannonia la vest de Dunăre); VI Budapesta. Deportarea și concentrarea populației evreiești a fost efectuată de trupele speciale de acțiune, SS, supranumite Sondereinsatzkommandos, aduse din localitatea austriacă Mauthausen, unde era în funcțiune unul din temutele lagăre de concentrare naziste.

Suveranitatea Ungariei exista din 19 martie 1944 numai pe hârtie. În calitate de martor citat Horthy declara la Nürnberg (T/1246): germanii deveniseră șefi de facto ai statului ungar.
Operațiunea „Margarethe I”
Ca urmare a victoriilor Aliaților, șeful statului, Horthy, și guvernul Miklós Kállay au început să se miște încă din 1943 în direcția ieșirii Ungariei din război. Unele liberalizări i-au iritat pe nemți, de exemplu cererea retragerii armatei ungare din Ucraina sub pretextul apărării în Carpați; protecția fizică acordată evreilor;articolele critice antinaziste sporadice din presa ungară. Teama de o ocupație sovietică îi determinau pe Horthy și Kállay la prudență. Hitler s-a gândit să determine invadarea Ungariei cu trupe române, slovace și croate, ca măsură de pedepsire a lui Horthy, dar s-a răzgândit. La 19 martie 1944 a avut loc ocuparea Ungariei, sub numele de cod „Margarethe I”. Mareșalul Reichului Heinrich Himmler, șeful Oficiului Suprem al Securității Reichului (RSHA) Ernst Kaltenbrunner, trupele de uscat comandate de feldmareșalul Maximilian von Weichs, 600 de agenți ai Gestapo-ului și ai Serviciului de Securitate (SD) sub comanda lui Hans Geschke și o subunitate specială de circa 250 de ofițeri SS, în frunte cu Adolf Eichmann, șeful Biroului IV B 4 din RSHA, au fost cei însărcinați cu implementarea „planului Margareta I”.
La 17 martie 1944, când Horthy și ministrul de Externe, Jenő Ghyczy, ministrul Apărării, Lajos Csatay, generalul Ferenc Szombathelyi, șeful Statului Major al Armatei maghiare, și Miklós Kállay, ambasadorul ungar la Berlin, au dat curs „invitației” lui Hitler sosind la castelul Klessheim de lângă Salzburg, operațiunea de ocupare a Ungariei fusese lansată. Horthy a încercat să-i explice lui Hitler planul maghiar de „dezangajare”.

Pus în fața capitulării României și a trecerii acesteia de partea Aliaților, Horthy a demis in cle din urmă guvernul și a încercat formarea unuia nou. În paralel, a purtat negocieri cu sovieticii. La 15 octombrie 1944 Horthy anunța oficial la radio, că Ungaria ieșea din război, însă Hitler îi ordonase cu o zi înainte comandantului Otto Skorzeny să plece în Ungaria cu o misiune specială. Miklós, fiul lui Horthy, a fost arestat în aceeași zi și folosit drept ostatec de către Gestapo. Ulterior, comandoul special condus de Skorzeny a dus la îndeplinire operațiunea Panzerfaust: a intrat în Budapesta cu 42 de tancuri din clasa Tiger („Tigru”) și cu unitatea Goliath. La 16 octombrie 1944, Horthy a fost capturat în palatul regal din Buda, fiind forțat să revoce armistițiul și să abdice o zi mai târziu.

În urma operațiunii Panzerfaust Horthy este arestat și forțat să abdice, fiul său fiind răpit de către Gestapo. Ferenc Szálasi a fost instalat prim-ministru și, introducând un regim dictatorial sub ocupație nazistă, în câteva luni a deportat evreii din ghetourile Budapestei. Mulți au fost împușcați și aruncați în Dunăre.
Horthy a petrecut restul războiului împreună cu familia sub strictă pază SS, rupt de lumea exterioară în castelul Hirschberg din Bavaria. În ciuda ordinului de execuție dat de Heinrich Himmler către sfârșitul războiului pentru executarea familiei Horthy, acesta nu a fost dus la împlinire. Horthy fost arestat de către americani, în mai 1945

La 15 ocombrie 1944, Ferenc Szálasi a fost devenit conducătorul unic totalitar, din voința Germaniei, iar Horthy a părăsit țara. A doua zi, Szálasi a format guvernul de „unitatea națională”. Sub dictatura fascistă a lui Szálasi au foști executați în modul cel mai brutal și barbar 200.000 de evrei în scurtul răstimp de patru luni. Sute de evrei au fost împușcați pe malul Dunării și aruncați în fluviu. La 24 decembrie 1944 în Ungaria au intrat trupele sovietice, române și bulgare, care au început eliberarea țării.

 • Pe 30 decembrie 1916 regele Francisc Iosif a decedat.
 • Pe 31 decembrie 1916 Carol al IV-lea al Ungariei devine rege.
 • Pe 23 mai 1917 primul ministru István Tisza demisionează
 • Pe 31 octombrie 1918 Horthy primește un ordin de la regele Carol I al Austriei să predea navele de râzboi noilor țări Slovacia, Croația și Serbia pe 1 noiembrie 1918 ordinul intră în vigoare.
 • Pe 31 octombrie 1918 a pornit revoluția Mîja-de-toamnă iar István Tisza este asisanat.
 • Pe 11 noiembrie 1918 regele Carol al IV-lea al Ungariei îl desemnează pe Mihály Károlyi prim-ministru.
 • Pe 3 noiembrie 1918 ungaria ca stat independent semnează un armistițiu separat cu generalul francez Louis Franchet d’Esperey.
 • În decembrie 1918 Miklós Horthy și-a oferit serviciul militar lui Mihály Károlyi.
 • În11 noiembrie 1918 ora 11 dimineața războiul a luat sfărsit.
 • În 16 noiembrie 1918 după Primul război mondial și prăbușirea Imperiului Austro-Ungar, Ungaria se află într-o situație de necesitate urgentă și pe 11 noiembrie 1918 se formează primul guvern al Ungariei.
 • În 1 decembrie 1918 Marii Uniri la Alba Iulia
 • Pe 24 decembrie 1918 armata română ocupă Cluj
 • Pe 11 ianuarie 1919 Mihály Károlyi, este proclamat ca președinte, însă pe 21 martie 1919 guvernul Mihály demisionează deoarece a respins printr-o scrisoare condițiile date ca armata ungara să se retragă la Tisa de pe data 20 martie 1919 prin colonelul francez Ferdinand Vix Ultimatu Vix.
 • Pe 16 martie 1919 începe conferința de pace la Paris
 • În 21 martie 1919 Ungaria este condusă de comunistul Béla Kun.
 • În 4 august 1919 Armata Română cucerește Budapesta și eliberează ungaria de sub comunismul lui Béla Kun. Pe 6-7 august Kun demisionează și fuge în Austria.
 • În 8 iulie 1919 la Szeged primul ministru Gyula Károlyi îl desemnează pe Horthy ministrul apărării.
 • 1 august 1919 guvernul social democrat respinge tratativele de pace Tratatul de la Trianon
 • 4 august 1919 armata română cucerește Budapesta ([3]); demisionează guvernul Gyula Peidl
 • 6 august 1919 István Friedrich formează guvern; Antanta nu recunoaște noul guvern, nu era legitim.
 • În 10 august 1919 Horthy este ales de guvernul Dezső Pattantyús-Ábrahám drept comandant suprem al forțelor armate ungare, comandamentul este stabilit în orașul Szeged.
 • Pe 11 august 1919 ajunge la Budapesta Harry Hill Bandholtz
 • Pe 10 septembrie Tratatul de la Saint-German En Laye, (desființarea imperiului Austro-Ungar
 • Generalul Major reprezentatul Statelor Unite ale Americii a Misiunii Militare Aliate pentru o misiune militară, după 6 luni de diplomație. Pe 14 februarie 1920 se întoarce în SUA.
 • Pe 14 noiembrie 1919 armata română se retrage din Budapesta, Budapesta este sub conducerea armatei naționale ungare. Horthy pleacă din Szeged spre Budapesta
 • În 23 octombrie 1919 diplomatul englez George Clerk ajunge în Ungaria in numele Antantei, misiunea domnului Clerk fiind de a începe o negociere și a se ajunge la un compromis, Horthy Miklós poate prelua puterea cu condiția de a nu instaura o dictatură, sau un sistem dictatorial.
 • Pe 16 noiembrie 1919 Horthy intră în Budapesta , și își stabilește provizoriu centrul comandamentului la hotelul Gellért.
 • Pe 28 noiembrie 1919 Károly Huszár formează guvern.
 • În 25 ianuarie 1920 iau loc alegeri generale, partidul țărănesc și Creștin național câștigă alegerile și întră în Asamblul Național Maghiar.
 • În 25 februarie 1920 armata română a evacuat teritoriul ungar după ordinul Antanta-ului
 • În 1 martie 1920 după o discuție prealabilă, adunarea națională ungară îl alege pe Miklós Horthy ca Guvernator al Ungariei, iar Károly Huszár demisionează.
 • Pe 13 noiembrie 1920 Asamblul Național Maghiar ratifică Tratatul de la Trianon.
 • În 14 aprilie 1921 (forma statului era încă regalistă) Horthy l-a desemnat pe István Bethlen prim-ministru.
Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: