Sări la conţinut

Bătălia de la Budaörs


După ce Miklós Horthy a fost ales drept guvernator (regent) al Ungariei, la 1 martie 1920, Carol al IV-lea a revenit de trei ori în Ungaria, încercând să-și reocupe tronul:
La 20 octombrie 1920
La 27 martie si 5  aprilie 1921
La 21 octombrie 1921

Puciul regelui a început pe data de 26 martie 1921. Acesta a venit din Elveția în Ungaria și i-a cerut lui Horthy puterea. În urma unui refuz net, Carol s-a dus la Szombathely și a început să negocieze cu prim ministrul Pál Teleki, dar fără succes. Între timp, la Szombathely s-au adunat și aristocrații, ca să se alăture regelui, acesta având alături și soldații.

Carol l-a somat pe Horthy, printr-o scrisoare, să abdice, fiind refuzat din nou. Regentul ungar a rugat armata să-l îndepărteze pe regele Carol din Ungaria, drept care regele s-a întors în Elveția, la Palatul Hertenstein, pe data 6 aprilie 1921. După ce și-a redactat testamentul, regele a pornit din aeroportul Dübendorf cu un avion de tip „Ad Astra”. Motorul avionului s-a oprit de mai multe ori, dar, pe data 21 octombrie 1921 Carol a reușit să aterizeze pe pista grofului József Cziráky, aflată în comuna Dénesfa.

Carol avea în intenție să plece cu soldați înspre Budapesta, desemnându-și și un guvern provizoriu:
Prim-ministru: István Rakovszky
Ministrul de interne: Ödönt Beniczky
Ministrul de externe: Gyula Andrássy
Ministrul de finanțe și de industrie: Gusztáv Gratz
Ministrul apărării: Antal Lehár
Ministrul educației: Albert Apponyi
Mulți soldați au jurat supunere noului guvern și regelui, Horthy fiind pus astfel într-o poziție delicată.
În ziua de 22 octombrie 1921, regele a plecat cu trenul la Budaörs, însoțit de soldați maghiari.

Insula Madeira

Ministrul de externe cehoslovac Edvard Beneš a l-a incurajat pe rege sa lupte cu Horthy.

Pe 23 octombrie 1921 a început bătălia de la Budaörs, soldată cu 19 morți și 62 de răniți.

legitimiştii cu forţele opuse compusa, in principal din 80 de studenţi in medicina de la Budapesta. Acestia au fosti adunati în grabă de  Gyula Gombos,  în seara zilei de 22. Aceasta s-a dovedit a fi un pas disperat. Studenţii nu au avut nici un fel de experienţă. Studenţii au început să tragă in trenul care se apropiese la Ostenburg,  soldaţi trimisi din acest tren au reusit sa-i captureze pe studenti, din aceasta ciocnire multi au murit.

Regele a vrut sa se evite varsare de sange. Regele a renunţat l-a lupta si a tinut un discurs cu studentii de la Bicsk, iar sutdentii asteptau instrucţiuni de la rege. Regele aştepta să se întoarcă locotenentul Hegedűs, pentru a-i înmână cheile oraşului.

Incertitudinea s-au dovedit fatale, deoarece sub acest timp Horthy si guvernul sau puteau sa aduca întărire din jurul oraşului Budapesta. La ora 11 a sosit prima echipă, iar Horthy i-a inspirat pe soldati printr-un discurs patriotic. În după-amiaza, atât de intens au fost fortele loiale a lui Horthy, incat au lansat un contraatac de succes si au recucerit Törökugratul. Studenţii lui Carol, în special aia din Sopron nu au putut sa tina piept, timp ce trupele horthyste au continuat sa fuzioneze. A doua zi, au fost deschise negocierile între cele două părţi, cu toate acestea, Regele a respins categoric posibilitatea abdicarii. Aşa ca focuri de armă sporadice au început din nou. Regele a dat ordin la studenti sa se retraga, apoi regele a fost capturat si luat prizonier in Ostenburg.
A doua zi, regele i-a dat un ultimatum lui Horthy, fiind însă arestat, în aceeași zi, în orașul Tata, de către forțele lui Horthy. La 26 octombrie 1921, regele Carol a fost trimis la mănăstirea din Tihany, pe 1 noiembrie fiind expulzat la Galați cu vaporul britanic „Glowworm”, pe calea Dunării. De aici, Carol va pleca în Elveția, iar în martie 1922 va emigra, împreună cu familia, în insula Madeira.
Pe 1 aprilie 1922, Carol al IV-lea al Ungariei murea de pneumonie.
Anterior, pe 7 noiembrie 1921 guvernul István Bethlen modificase constituția, astfel încât Miklós Horthy avea să rămână singurul conducător al Ungariei, până în 1944.

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: