Sări la conţinut

Conflictul dintre Carol al IV-lea al Ungariei şi Miklós Horthy

mai 9, 2008

      
                       După ce Miklós  Horthy a fost ales   drept guvernator (regent) al Ungariei, la 1 martie 1920,  Carol al IV-lea a revenit de trei ori în Ungaria, încercând să-şi reocupe tronul:
La 20 octombrie 1920
La 26 martie 1921
La 21 octombrie 1921

Puciul regelui a început pe data de 26 martie 1921. Acesta a venit din Elveţia în Ungaria şi i-a cerut lui Horthy puterea. În urma unui refuz net, Carol s-a dus la Szombathely şi a început să negocieze cu prim ministrul Pál Teleki, dar fără succes. Între timp, la Szombathely s-au adunat şi aristocraţii, ca să se alăture regelui, acesta având alături şi soldaţii.
Carol l-a somat pe Horthy, printr-o scrisoare, să abdice, fiind refuzat din nou. Regentul ungar a rugat armata să-l îndepărteze pe regele Carol din Ungaria, drept care regele s-a întors în Elveţia, la Palatul Hertenstein, pe data 6 aprilie 1921. După ce şi-a redactat testamentul, regele a pornit din aeroportul Dübendorf cu un avion de tip „Ad Astra”. Motorul avionului s-a oprit de mai multe ori, dar, pe data 21 octombrie 1921 Carol a reuşit să aterizeze pe pista grofului József Cziráky, aflată în comuna Dénesfa.
Carol avea în intenţie să plece cu soldaţi înspre Budapesta, desemnându-şi şi un guvern provizoriu:
Prim-ministru: István Rakovszky
Ministrul de interne: Ödönt Beniczky
Ministrul de externe: Gyula Andrássy
Ministrul de finanţe şi de industrie: Gusztáv Gratz
Ministrul apărării: Antal Lehár
Ministrul educaţiei: Albert Apponyi
Mulţi soldaţi au jurat supunere noului guvern şi regelui, Horthy fiind pus astfel într-o poziţie delicată.
În ziua de 22 octombrie 1921, regele a plecat cu trenul la Budaörs, însoţit de soldaţi maghiari.
Insula MadeiraMinistrul de externe cehoslovac Edvard Beneš a dorit să aibă loc o serie de negocieri, dar regele Carol al IV-lea nu era dispus să negocieze. Pe 23 octombrie 1921 a început bătălia de la Budaörs, soldată cu 19 morţi şi 26 de răniţi. A doua zi, regele i-a dat un ultimatum lui Horthy, fiind însă arestat, în aceeaşi zi, în oraşul Tata, de către forţele lui Horthy. La 26 octombrie 1921, regele Carol a fost trimis la mănăstirea din Tihany, pe 1 noiembrie fiind expulzat la Galaţi cu vaporul britanic „Glowworm”, pe calea Dunării. De aici, Carol va pleca în Elveţia, iar în martie 1922 va emigra, împreună cu familia, în insula Madeira.
Pe 1 aprilie 1922, Carol al IV-lea al Ungariei murea de pneumonie.
Anterior, pe 7 noiembrie 1921 guvernul István Bethlen modificase constituţia, astfel încât Miklós Horthy avea să rămână singurul conducător al Ungariei, până în 1944.
Reclame

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: